Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας

Η ίδρυση της μονής προσδιορίζεται κατά το έτος 1675 υπό αγνώστου Σκιαθίτου Ιερομονάχου. Ο Ιερός Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο. Οι ιερές εικόνες του τέμπλου, το οποίο είναι καινούργιο ξυλόγλυπτο, τυγχάνουν παλαιές και σπουδαίας βυζαντινής τέχνης, αναγόμενες στον 17ο αιώνα.

Στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση παρουσίασε ακμή και πολλοί αδελφοί ασκήθηκαν και χαριτώθηκαν από την προστασία και ευλογία του Αγίου Νικολάου. Τότε δωρίθηκε  στην Ιερά Μονή το νησί Τρίκερι. Μετά τον πόλεμο του 1940 η Μονή περιέπεσε σε παρακμή. Τελευταίος «πρόμαχος»της υπήρξε ο Υδραίος μακαριστός Ιερομόναχος Αρσένιος Βέτιμης, ο οποίος επί τριάκοντα περίπου έτη  μόνασε εκεί. Το 1983 η Μονή ερημωθείσα μετατράπηκε σε γυναικεία,  οπότε με την ευλογία και την συμπαράσταση της Εκκλησίας άρχισε η καθολική ανακαίνιση της.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου. Εξωραΐστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι της Μονής κατά θαυμαστό τρόπο. Η ευλάβεια και η συνδρομή των Υδραίων και των λοιπών προσκυνητών στο ανακαινιστικό έργον της Μονής υπήρξε συγκινητική.

Ώρες επισκέψεων: κατόπιν συνεννοήσεως

Πηγή: Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος & Τροιζηνίας

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας, 18040
2298052551