Πληροφορίες

Ένα μικρό μακρόστενο νησί στα ανατολικά των ακτών της Αργολίδας με πληθυσμό μόλις 1.920 κατοίκους (απογραφή 2011), η Ύδρα είναι ένα από τα πλέον διάσημα ελληνικά νησιά και οι λόγοι είναι πολλοί. Στο νησί, που οφείλει το όνομά του στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές της κατά την αρχαιότητα, συναντάει κανείς τόσο πευκόφυτες πλαγιές όσο και πιο χέρσες εκτάσεις, τυπικές του μεσογειακού τοπίου. Αρκετές είναι οι όμορφες παραλίες κατά μήκος των ακτών του, οι περισσότερες μικρές και βοτσαλωτές με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Ωστόσο, αν κάτι αποτελεί την χαρακτηριστική εικόνα που παίρνουν μαζί τους οι επισκέπτες του νησιού, αυτή είναι η θέα το λιμανιού και του γραφικού οικισμού που απλώνεται στους δύο βραχώδεις λόφους που το αγκαλιάζουν. Η πόλη, άλλωστε, έχει ανακηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, διατηρητέος οικισμός και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από ένα πλαίσιο νόμων και κανόνων που εγγυόνται την διατήρηση της μοναδικής της ατμόσφαιρας. Ο αμφιθεατρικά κτισμένος οικισμός σφύζει από πέτρινα σπίτια με λιτές όψεις και πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, ενώ στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι και μικρές προσεγμένες αυλές συμπληρώνουν την εικόνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα επιβλητικά αρχοντικά των παλιών καπεταναίων, μερικά από τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως μουσεία. Αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς για να γνωρίσει την παράδοση του τόπου και ένα μέρος από την μακραίωνη ιστορία του.

Το κοσμοπολίτικο νησί αποτελεί διαχρονικά προσφιλή προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες που το επισκέπτονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση, είτε απευθείας από το λιμάνι του Πειραιά είτε οδικώς και μέσω του μικρού λιμανιού στο Μετόχι της Αργολίδας, το έχει αναδείξει σε αγαπημένο τόπο των Αθηναίων για ολιγοήμερες εξορμήσεις. Πράγματι η Ύδρα με τις σαγηνευτικές ομορφιές της, την ήρεμη ατμόσφαιρα και την πλήρη απουσία οχημάτων, προσφέρεται για σύντομες επισκέψεις μακριά από τους αστικούς ρυθμούς ζωής.

Πρόσβαση: 

  • Η Ύδρα συνδέεται ακτοπλοϊκώς, όλο το έτος, με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι.
  • Διαθέτει ελικοδρόμιο.
  • Πρέπει να γνωρίζετε  πως στην  Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα αλλά υπάρχουν τα παραδοσιακά γαϊδουράκια καθώς και θαλάσσια ταξί που κάνουν δρομολόγια από παραλία σε παραλία.