Πεζοπορικές διαδρομές

Ο συνδυασμός της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, του φυσικού και πολύμορφου περιβάλλοντος αλλά και της πλούσιας παράδοσης κάνουν την Ύδρα μοναδική. Είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο τον χρόνο. Υπάρχουν έξι διαδρομές που οριοθετούν τα μονοπάτια και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Στο σύνολο τους οι διαδρομές είναι αυτοξενάγητες. Υπάρχει πλήρης σήμανση κατά μήκος τους, που σας οδηγεί με ασφάλεια στον προορισμό σας. Το οικοσύστημα της Ύδρας είναι αξιόλογο έχοντας επίσης μεγάλη εναλλαγή ειδών στη χλωρίδα και την πανίδα του. Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από αγριολούλουδα που φυτρώνουν στο νησί, όπως οι σπάνιες σπέντζες (μανουσάκια), τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, θάμνοι και αιωνόβιες ελιές. Μικρά θηλαστικά (αγριοκούνελα, λαγοί, γάτες και φυσικά τα μοναδικά αγριοκάτσικα της Ύδρας) μαζί με έναν ικανοποιητικό αριθμό ερπετών διαμορφώνουν την ξεχωριστή φύση του τόπου. Σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς γύρω του την ύπαρξη από τσίχλες, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια και πολλά είδη πουλιών, που πραγματοποιούν στάση στην Ύδρα κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους.

Πρόσφατα εκδόθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από τον Δήμο Ύδρας και συγγραφέα τον Αντώνη Καλογήρου με τον τίτλο "Τα μονοπάτια της Ύδρας". Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο μαζί με το χάρτη του νησιού (1:25.000) της εταιρείας Ανάβαση, το αρχείο map για χρήση στο ΟΖΙ, καθώς επίσης και το αρχείο kml (για χρήση στο Google Earth κ.α.) με τα μονοπάτια (tracks) και WP.

Λήψη: http://mygreece.travel/uploaded/ta_monopatia_tis_ydras.pdf